Facebook
тел: 02 856 34 58
ПГСС БУЗЕМА - София - Овча купел
Професионална гимназия по селско стопанство

80 години ПГСС "БУЗЕМА"

Скъпи ученици и колеги, уважаеми родители,

 

Днес честваме 80 години от създаването на ПГСС “БУЗЕМА“.

 

80 години сме част от историята на българското образование!

 

80 години – труд, професионализъм, успехи!

 

ПРЕЗЕНТАЦИЯ, може да изтеглите от ---> ТУК

 

       Училище с минало, богато на спомени! Училище с настояще, изпълнено с предизвикателства! Училище с бъдеще, защото бъдещето расте сред нас!

 

           Днес, когато нашето училище празнува своята достолепна 80-годишнина, сърцата ни се изпълват с гордост, че сме част от неговата история. Да си учител и ученик в такова училище е чест и призвание.

 

В късната есен на 1940 година, по голото и сиво поле на Овча купел се забелязват фигури на мъже загърнати в шуби и подплатени ватенки. Измерват, нареждат, набиват колчета в заскрежената земя, Арх. Асен Чернев изготвя проекта за новото училище.  Предприемачът Владо Тончев започва да доставя материалите.

 

Гражданите се вълнуват, какво се случва! Строителите обясняват, че се строи „Българско Училище за Земеделски и Електрически Машини и Агрегати”. Хората трудно запомнят дългото име и така се ражда БУЗЕМА. Мястото нарекли „Бузема”, ливадите „Буземски”, а  новата строяща се наблизо улица  „Буземска”.

 

Със заповед от 3.ІІI.1941 година инж. Димитър Илиев e назначен за директор на още строящото се училище.

 

През цялата 1942 и 1943 година училището не спряло да приема курсисти от цяла България за 3- месечните курсове за трактористи и механизатори. Бомбардировката над  София на 10.І.1944 година слага край на учебните занятия. За да продължи поне отчасти своята работа, в началото на месец февруари същата година училището е евакуирано в Пелово, Плевенско. Самите сгради останали на разположение на Министерството на земеделието.

 

След 9.ІХ.1944 година училището е превърнато временно в болница с лечебница.

 

През октомври 1945 година учебните занятия се възстановяват. Училището расте, развива се, нараства броят на учениците, учителите, специалностите.

 

 През 1970 год. училището придобива статут на СПТУ „БУЗЕМА”.

 

На 14.02.1977 год. ИК на СГНС взема решение за закриване на училището. Месец след това заповедта е отменена. Въвеждат се нови специалности – Механизатор в животновъдството, Озеленител – паркостроител.

 

Към днешна дата,  80 години по-късно ПГСС „БУЗЕМА”е единствената за гр. София гимназия, която подготвя кадри за селското стопанство. Обучават се 170 ученици по четири професии – „Монтьор на селскостопанска техника”, „Техник – озеленител”, „Каменоделец” от учебната 2019 – 2020 год. и „Техник – растениевъд”, специалност „Трайни насаждения” от тази учебна година. Последните две професии са защитени.

 

 От 2016 год. в училището се обучават ученици със специални образователни потребности.

 

Придобилите II или III степен на професионална квалификация ученици се реализират в областа на селското стопанство в България и извън пределите й.

 

Двадесет и пет педагогически и седем непедагогически специалисти обезпечават учебния процес.

 

В периода 2013 – 2015 год. по НП „Модернизиране на материално – техническата база” са закупени нови селскостопански машини – трактор Ню Холанд, обръщателен плуг. Със средства на гимназията са закупени пръскачка, торачка, сеялки, дискова брана и лек автомобил Дачия.

 

С Постановление 584/20.08.2020г. на МС, ПГСС „БУЗЕМА” е иновативна гимназия.

 

За мен е чест че през последните 3 години  ръководя любимото училище.

 

Уважаеми учители, на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате новите специалисти  на България и Европейския съюз.

 

Благодаря Ви за магнетичната връзка с учениците - присъствие и слово, емоция и мъдрост, темперамент и компетентност, пренасящи възпитаниците ни през необятния свят на знанието, науката и практиката!

 

Желая Ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността. Продължавайте с делото си да пишете историята на ПГСС „БУЗЕМА”!

 

Уважаеми ученици,

Благодаря Ви за съпричастността! Благодаря Ви за доверието! Благодаря Ви, че всички заедно сме част от голямата идея да градим един по-добър свят! Очаква ви бъдещето – от тук ще тръгнете смело напред! Подкрепяме Ви - защото ви обичаме!

 

Съжаляваме, че празникът не може да стане на живо, но вероятно това ще се случи след като мине пандемията и призовавам всички да следват нашата посока, а тя е единствена и ясна – Да пребъдем!

 

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!